WIK anno 2017

Conform de Wet Incassokosten (WIK) dienen incassokosten aan consument-schuldenaren tijdig te worden aangezegd wil schuldeiser er in rechte aanspraak op kunnen maken.

De Hoge Raad heeft recent een definitieve uitspraak gedaan met betrekking tot de inhoud en de verzending/ontvangst van de veertiendagenbrief (ook wel WIK-brief genoemd), de verplichte aanmaning bij consument-schuldenaren. De uitspraak leidt tot enkele belangrijke gevolgen voor debiteurenbeheer en voor relevante verweren bij een rechtszaak.

De volgende zaken zijn noodzakelijk om te weten en wellicht om aan te passen:

  • De veertiendagentermijn gaat pas lopen door ontvangst van de brief door uw debiteur. Dit is lastig te bewijzen wanneer debiteur de ontvangst betwist. Verstuur uw veertiendagenbrief in voorkomende gevallen dus op dusdanige wijze dat bij eventuele betwisting de ontvangst van de brief kan worden aangetoond. Wij geven u graag advies op maat over de bewijsmogelijkheden.
  • Bij verstek of geen verweer zal de rechter in normale gevallen uitgaan van ontvangst twee dagen na de gestelde verzending. Bij een brief op maandag gaat de rechter uit van ontvangst op woensdag en worden twee weken daarna op donderdag incassokosten verschuldigd (zeventien dagen na verzending). U moet hierbij wel oppassen dat de 'ontvangstdag' niet op een zondag,  een maandag of een feestdag valt; dan moet u rekening houden met verlenging van de normale termijn.
  • Een onjuiste termijnvermelding kan niet hersteld of geconverteerd worden naar een juiste termijn. Daarbij is het zo dat, vanwege het voorgaande, de zinsnede “binnen veertien dagen na heden” zal worden afgekeurd door de rechter. U dient te kiezen voor een tekst als “binnen veertien dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd” of  een vergelijkbare zinsnede.
  • Bij een deelbetaling binnen de veertiendagentermijn mag u ten slotte alleen kosten over het restant van de hoofdsom rekenen. Dit werd door de meeste schuldeisers overigens al gedaan. Indien u de schuldenaar bijvoorbeeld aanschrijft voor een hoofdsom van € 1.000,00, waarvan € 400,00 binnen de termijn betaald wordt, dan mag u nog over het restant van € 600,00 incassokosten berekenen, wat dan uitkomt op € 90,00 (te vermeerderen met de btw hierover wanneer u niet btw-plichtig bent).

Vraagt u onze juristen naar een goede WIK brief en naar meer informatie. 

Beslissing Hoge Raad

09 maart 2017

Rijken Gerechtsdeurwaarders | Incassobureau | Juristen Den Bosch

placeholderimage

Ons gerechtsdeurwaarders- en incassobureau is sinds 1972 succesvol met het incasseren van alle denkbare soorten vorderingen. Wij hebben veel ervaring met moeilijk inbare vorderingen. 

 

» Lees meer over Rijken Gerechtsdeurwaarders

Actueel

KEI

05 december 2017 - KEI We zijn alweer even op weg met KEI. Het is even wennen, maar het spreekwoord ‘al doende leert men’, is hier zeker van toepassing! Een fijne bijkomstighei... » Lees meer

WIK anno 2017

09 maart 2017 - Conform de Wet Incassokosten (WIK) dienen incassokosten aan consument-schuldenaren tijdig te worden aangezegd wil schuldeiser er in rechte aanspraak op kunne... » Lees meer
» Meer nieuwsberichten

Openbare verkopen

vrijdag 24 mei

Openbare Verkoop
MINI ONE - HATCHBACK KLEUR WIT BENZINE BOUWJAAR 2010
Ravenstein
10.00 uur
» Bekijk deze openbare verkoop
» Alle openbare verkopen