Kostendelersnorm bij beslaglegging gaat niet door

De geplande invoering van de kostendelersnorm in de beslagvrije voet per 1 juli aanstaande gaat niet door. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken en werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Met dat besluit voorkomt het kabinet dat  de berekening van de beslagvrije voet op dit moment nog complexer wordt.

Om er voor te zorgen dat ook mensen met forse schulden genoeg geld over houden om van te leven, bestaat de beslagvrije voet. Dat is het inkomensdeel waar geen beslag op mag worden gelegd. In de praktijk blijkt het voor schuldenaren lastig om alle informatie die nodig is voor het vaststellen daarvan, goed door te geven. Daardoor valt de beslagvrije voet nogal eens te laag uit, waardoor mensen in (grotere) financiële problemen kunnen komen.

Om te voorkomen dat het vaststellen van dit bedrag ingewikkelder wordt, voert staatssecretaris Klijnsma per 1 juli de kostendelersnorm in de beslagvrije voet niet in. Toepassing van de  kostendelersnorm bij de berekening van de beslagvrije voet leidt tot een lagere beslagvrije voet als er personen zijn die als kostendeler worden aangemerkt. Om  te kunnen vaststellen of sprake is van een kostendeler is veel extra informatie nodig die van de schuldenaar moet worden verkregen. De Belastingdienst en de gerechtsdeurwaarders zijn ook van mening dat het invoeren van de kostendelersnorm de beslagvrije voet buitengewoon complex zou maken. De Belastingdienst heeft zelfs aangegeven dat de regeling niet uitvoerbaar is, omdat de Belastingdienst niet kan beschikken over informatie die nodig is om de kostendelersnorm steeds met juistheid vast te stellen.

Het kabinet wil de beslagvrije voet juist eenvoudiger maken. Binnenkort presenteert het kabinet de uitwerking van de vereenvoudiging. Er wordt gedacht aan één vast bedrag afhankelijk van de leefsituatie, gebaseerd op eenvoudig vast te stellen gegevens. Dat moet een forse verbetering worden voor schuldenaars en schuldeisers.

Bron: 9 juni 2015, Rijksoverheid.nl

Heeft u vragen over de beslagvrije voet en/of geplande wijzigingen? Neem gerust contact op met één van onze juristen.

Rijken Gerechtsdeurwaarders | Incassobureau | Juristen Den Bosch

placeholderimage

Ons gerechtsdeurwaarders- en incassobureau is sinds 1972 succesvol met het incasseren van alle denkbare soorten vorderingen. Wij hebben veel ervaring met moeilijk inbare vorderingen. 

 

» Lees meer over Rijken Gerechtsdeurwaarders

Actueel

KEI

05 december 2017 - KEI We zijn alweer even op weg met KEI. Het is even wennen, maar het spreekwoord ‘al doende leert men’, is hier zeker van toepassing! Een fijne bijkomstighei... » Lees meer

WIK anno 2017

09 maart 2017 - Conform de Wet Incassokosten (WIK) dienen incassokosten aan consument-schuldenaren tijdig te worden aangezegd wil schuldeiser er in rechte aanspraak op kunne... » Lees meer
» Meer nieuwsberichten

Openbare verkopen

» Alle openbare verkopen